Van negatief zelfbeeld naar vrede en acceptatie

Ervaar je een of meerdere van de volgende klachten?

 • Negatief zelfbeeld, minderwaardig of onzeker voelen;
 • Jezelf verwijten maken en aanklagen, een sterk geweten;
 • Schaamte, sociale angst, niet durven spreken in een groep;
 • Moeite om jezelf te zijn of jezelf kwetsbaar op te stellen;
 • Eenzaamheid of snel afgewezen voelen
 • Of worstel je met de vraag “Wie ben ik nou eigenlijk?”

Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen hiermee. Kirsten kan je begeleiden zodat je groeit in zelfvertrouwen en persoonlijk kunt groeien. Lees hieronder haar verhaal.

Kirsten worstelde ook met een negatief zelfbeeld

Kirsten was als jong meisje onzeker en verlegen. Ze durfde vaak niet te praten en werd regelmatig overstemd door anderen. Ze dook als meisje veel weg, verborg zich in een grote blouse of achter haar haar. Ook al komt Kirsten uit een warm en hecht gezin, ze kreeg vroeger het idee dat mensen niet zo naar haar wilden luisteren.

Als gevolg van haar verlegenheid en onzekerheid, had ze niet veel vrienden. Afwijzing, buitensluiting en eenzaamheid maakte ze veel mee. Door verschillende situaties thuis en op school ging ze geloven in gedachten als “ik mag niet teveel ruimte innemen”, “ik word niet gehoord” en “anderen zijn belangrijker dan ik”.

In de blog “Ben ik goed genoeg?” kun je lezen over de stappen die Kirsten heeft genomen om af te rekenen met haar negatieve zelfbeeld en te groeien in zelfvertrouwen en assertiviteit. In het kort: het heeft Kirsten geholpen om in veilige omgevingen kansen te krijgen om te groeien in vaardigheden en hierin bemoedigd te worden. Daarnaast heeft haar geloof in God en Gods waarheid horen en gaan geloven veel voor haar betekend. Ze is zichzelf gaan zien hoe Jezus haar ziet: met liefdevolle ogen. Het is een proces geweest met vallen en opstaan. Het vragen van hulp van anderen is een belangrijke factor geweest.

Persoonlijke ontwikkeling en groeien in zelfvertrouwen

God heeft jou geschapen met fysieke en persoonlijke eigenschappen die jou maken wie je bent. Als kind kom je in situaties die invloed hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling, ten positieve of negatieve. Vaak ben je er zelf helemaal niet bewust van. Het kan zijn dat je afwijzing mee maakt, dat je gekwetst wordt of niet altijd krijgt wat je nodig hebt. Je gaat jezelf dan beschermen door je aan te passen en gedrag te vertonen waar positief op gereageerd wordt en waardoor je minder gekwetst wordt. Het nadeel van deze bescherming is, dat het je later soms in de weg kan staan. Je gaat gedrag vertonen wat niet altijd werkt en wat afwijkt van wie jij ten diepste bent.

Psychologische hulp bij burn-out

Jouw waarde leren kennen

In verschillende gesprekken met Kirsten ga je stappen zetten om te groeien in zelfvertrouwen en zelfkennis. Om volledig tot bloei te komen is het belangrijk dat je ontdekt wat jouw waarde is. Je leert in de therapie:

 • Jezelf te accepteren en meer van jezelf te gaan houden;
 • Jouw talenten en kwaliteiten waarderen;
 • Leugens die je over jezelf gelooft te veranderen in de waarheid zoals God jou ziet;
 • Gedragspatronen te veranderen die je vroeger beschermden maar je nu in de weg zitten;
 • Omgaan met jouw valkuilen en minder mooie eigenschappen.

 

De vruchten hiervan:

Je zult merken dat als je groeit in zelfvertrouwen en zelfkennis, dat je dan meer rust en vrede gaat ervaren. Je zult je meer op je gemak voelen in contact met anderen. Je durft eerder stappen te zetten. Je zal meer kunnen geloven dat God jou heeft gemaakt als een meesterwerk. En dat je het waard bent om gezien te worden! Hier vind je enkele Bijbelteksten over vrede en over wie jij bent in Christus.

Behandeling

Er zijn twee mogelijkheden voor behandeling:

 1. Individuele gesprekken waarin je meer over jezelf leert door gesprekken, oefeningen en mogelijk vragenlijsten. Je leert de punten die genoemd zijn bij “persoonlijke ontwikkeling”. De behandeling is geheel naar jouw behoefte in te delen en hoeft niet over alle onderwerpen te gaan die genoemd zijn. Daarnaast is er volop ruimte voor jouw vragen en moeiten die je tegen komt in je dagelijkse leven.
 2. Workshop “Kom Tevoorschijn”. Deborah en Kirsten hebben een workshop ontwikkeld voor vrouwen die moeite hebben om zichzelf te laten zien en op te komen voor hun behoeften. De groepsgrootte is maximaal 30 vrouwen. In de workshop wordt gebouwd aan inzicht in je belemmeringen om tevoorschijn te komen en zet je eerste stappen om meer te laten zien wie je bent. De workshop is te boeken bij jou in de buurt.

 

Spreekt dit je aan of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met Kirsten op.